De regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft vier mannen aangehouden die via de Nigeriaanse 419 scam slachtoffers voor miljoenen euro's hebben opgelicht. Deze vorm van fraude wordt veelal gepleegd door West-Afrikanen, en is vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel, zo laat de politie weten. "De 419 fraude komt veelvuldig voor", zegt Rik Langedijk, projectleider van het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) van het korps Amsterdam-Amstelland.
Slachtoffers worden over het algemeen via e-mail benaderd. De ene keer omdat ze een loterij zouden hebben gewonnen, de andere keer omdat iemand ze veel geld nagelaten zou hebben. In alle gevallen moet de 'gelukkige' persoon om het bedrag te bemachtigen eerst een onkostenvergoeding betalen." De onkostentruc wordt herhaald tot het slachtoffer afhaakt, waarna de oplichters spoorloos verdwijnen. Op deze manier worden miljoenen euro's verkregen. "Een van de slachtoffers in deze zaak is voor 1,2 miljoen euro opgelicht", aldus Langedijk.
Het illegaal verkregen geld wilden de West-Afrikanen naar hun land van herkomst sluizen. Overmaken via de bank, of meenemen met het vliegtuig zou mogelijk voor achterdocht zorgen, daarom is vermoedelijk een andere manier bedacht. Van het geld werden in Nederland voertuigen gekocht. Die voertuigen werden verscheept naar Nigeria, en daar ter plaatse betaald waardoor het geld elders ter beschikking komt van de verdachten.