Een Brits echtpaar zag de waarde van hun nieuwbouwhuis met 80 procent dalen. Een op het oog onschuldig plantje, de Japanse Duizendknoop, tastte de fundering onherstelbaar aan.
Vrolijke witte bloemetjes en frisse groene blaadjes. Niets aan Japanse Duizendknoop doet vermoeden dat deze ooit als sierplant ingevoerde soort in staat is huizen te verwoesten.
Het plantje groeit dwars door asfalt heen: een klein scheurtje in beton is genoeg. Dat merkte een echtpaar in Groot-BrittanniŽ dat hun huis, aanvankelijk gewaardeerd op 300 duizend pond (345 duizend euro), vrijwel waardeloos zag worden. De geschatte waarde is inmiddels gezakt naar 50 duizend pond, ongeveer een zesde van de oorspronkelijke prijs.
Het plantje groeit inmiddels tot in de woonkamer, zo schrijft de Britse krant The Daily Mail. Hoogstwaarschijnlijk is de enige oplossing het huis te slopen, de plant te bestrijden en het huis opnieuw op te bouwen.
Het Britse stel heeft de advocaten die betrokken waren, bij het oorspronkelijke koopcontract aangeklaagd. Of dat gaat werken is de vraag. Het plantje is namelijk afkomstig van een braak liggend stukje grond in de buurt.
Ook in Nederland komt Japanse Duizendknoop voor. Het is een van de honderd meest invasieve plantensoorten ter wereld volgens de Verenigde Naties. Daarom is het slim om de plant meteen aan te pakken zodra hij opduikt. Iets dat overigens niet gemakkelijk is, omdat het kleinste restje stengel of wortel weer kan uitgroeien tot een plant. Foto