Mocht je met dit lekkere weer spontaan zin hebben in een lenteschoonmaak, dan kan dat nog lonen ook. Een Brits koppel vond een beeld dat miljoenen waard blijkt te zijn.

De twee kochten het beeld van Maria Magdalena op een veiling en telden er 5000 Britse ponden voor neer. De twee besloten bij het opruimen van de tuin - waar het beeld stond - toch maar eens te checken om wat voor beeld het nou eigenlijk ging.

Het blijkt een marmeren kunstwerk uit 1822 te zijn, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Antonio Canova. Het werk blijkt al een tijdje kwijt te zijn en is één van de laatste werken van Canova’s hand.

De Britse minister-president Robert Jenkinson vroeg Canova in 1819 het beeld te maken. In 1822 was het af, zes jaar later overleed Jenkinson. Het beeld bleef in de familie en maakte deel uit van verschillende exposities.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het beeld verkocht, waarna het met wat omzwervingen bij de huidige eigenaren terecht kwam. Ergens onderweg is verloren gegaan dat het een werk van Canova betreft, tot de anonieme eigenaren besloten het werk nader te onderzoeken.

Geen slechte zet: het beeld blijkt namelijk aardig wat ponden waard zijn. Tot juli gaat het kunstwerk op tour, waarna het zal worden geveild. Volgens een expert van veilinghuis Christie’s kan dat de eigenaren tot zo’n 8 miljoen pond opleveren, weet The Art News Paper.
Foto