De verhalen over genezingen door Mattheus van der Steen van de charismatisch-evangelische organisatie TRIN kloppen niet. Dat stelt journalist Karel Smouter die de beweringen van genezen blinden in Birma ter plekke ging controleren.
Dat meldt de website Goedgelovig.nl die onderzoek naar de praktijken van Van der Steen stimuleerde. Bezoekers van de website zetten al langer vraagtekens bij de wonderverhalen van TRIN. Van der Steen richtte in 2002 TRIN op (voluit: Touch, Reach and Impact the Nations). In Nederland trekt hij volle zalen en ook in het buitenland is hij actief met zendingsreizen. Kritiek is er genoeg: niet alleen op de wonderverhalen maar ook op de boekhouding.
In november 2010 reisden acht medewerkers van TRIN af naar Birma en bezochten daar een blindeninstituut. Na gebed zouden zeven blinden zijn genezen. Smouter controleerde dat en kwam tot de ontdekking dat de blinden nog steeds blind zijn.
Smouter publiceert zijn bevindingen vandaag in CV-koers. VU-theoloog Ruard Ganzevoort geeft daarin een reactie: "De feiten, zoals die zich aan ons voordoen, zijn minder belangrijk dan de interpretatie die Van der Steen daar als leider aan geeft. Het gaat er voor de gelovigen vaak niet eens om of iemand geneest, maar dat God in stt is dat te doen. Het is geloofstaal, waarin de hoop verwoord wordt dat God ingrijpt."