Nieuw onderzoek wijst erop dat ‘nestje bouwen’ deel uitmaakt van het curriculum van vogels: het is namelijk geen instinctieve aangelegenheid.
Wetenschappers bestudeerden de maskerwever: een vogeltje dat hele mooie en complexe nestjes maakt. En de studie levert opvallende resultaten op.
Er bleken namelijk grote verschillen te zitten tussen de nesten die verschillende vogels maakten. De ene vogel bouwde bijvoorbeeld van links naar rechts, terwijl de ander het net andersom deed. Ook lieten jonge vogeltjes nog wel eens wat materiaal vallen. Maar wanneer de vogels ouder werden, gebeurde dat steeds minder vaak.
Voor onderzoeker Patrick Walsh is dat het bewijs dat nestjes bouwen een leerproces is en niet zozeer een vaardigheid die de dieren dankzij hun instinct direct goed onder de knie hebben. “Als vogels hun nesten volgens een genetisch sjabloon bouwden dan zou je verwachten dat alle vogels elke keer hun nesten op dezelfde manier zouden bouwen,” legt hij uit. “Maar dat is niet het geval.”
Blijkbaar is ervaring bij het bouwen van een nest heel erg belangrijk, zo concluderen de onderzoekers in het blad Behavioural Processes. “Zelfs voor vogels geldt: oefening baart kunst.”