Een Franse kunstenares heeft zich laten injecteren met paardenbloed om zich meer verbonden te voelen met de viervoeter.
Marion Laval-Jeantet heeft de prestigieuze Prix Ars Electronica gewonnen voor het bizarre kunstproject ‘Que le cheval vive en moi’. Ter verkenning van intersoortelijke communicatie en relaties liet ze zichzelf injecteren met paardenbloed. Tijdens een ‘communicatieritueel’ liep ze op stelten met paardenhoeven rondjes om het donorpaard en knuffelde ze met het dier. De kunstenares zegt zich op een intense manier met het paard verbonden te hebben gevoeld. Na deze ceremonie werd er wat hybride bloed afgenomen en gevriesdroogd. De petrischaaltjes met het gedroogde bloed zijn samen met een film van het hele ritueel tentoongesteld.
KIJK berichtte in juli al over nieuwe regelgeving over het kruisen van mensen en dieren. De kunstenares lijkt een heel eigen interpretatie op het onderwerp te hebben losgelaten.
Aan het ritueel ging heel wat voorbereidend werk vooraf. Laval-Jeantet moest haar lichaam voorbereiden op het paardenbloed om een hevige allergische reactie te voorkomen. Daarvoor werd er in een Zwitsers lab gedurende enkele maanden telkens paardenimmunoglobine bij haar geïnjecteerd. Uiteindelijk werd er voldoende paardenbloed in het lijf van de Française gespoten om de kunstenares haar dierlijke kant “intens te laten beleven”. Filmpje