Een schildpad die tijdens de Boeren-oorlog is gefotografeerd is tot oudste schildpad ter wereld uitgeroepen nadat researchers ontdekten dat hij nog in leven is.
Jonathan de schildpad, die nog steeds zijn dagen doorbrengt op het afgelegen eiland St. Helena in de Zuidelijke Atlantische oceaan waar de foto was gemaakt, wordt geschat op minstens 178 jaar oud. De foto werd gemaakt rond 1900 en laat Jonathan zien in gezelschap van een gevangen 'Boer' en zijn bewaker, meldt de Daily Telegraph.
De foto werd ontdekt in de collectie van ene L.A. Innes die een studio had in de hoofdstad van de Britse Kroonkolonie, Jamestown.
De foto's werden recent voor 4000 Pond verkocht op een veiling. Verder onderzoek wees uit dat de schildpad Jonathan was, die nog steeds in leven is.
De schildpad was al 70 toen de zwart-witfoto genomen werd. Zijn levensduur bestreek 8 gekroonde staatshoofden, van George IV tot en met Elizabeth II.
Ondanks zijn gevorderde leeftijd bevrucht hij nog regelmatig de drie jongere vrouwtjes-schildpadden die daar ook verblijven.
Een woordvoerder van de plaatselijke VVV zei: Jonathan is de enige overlevende van een groep van drie schildpadden die hier in 1882 arriveerden. Hij was al volwassen toen hij aankwam en al minstens 50 jaar oud.
Dat stelt zijn minimum leeftijd dus op 178 jaar.
Jonathan is nog erg actief, ondanks zijn leeftijd en geniet enorm van aandacht, hij is een echte 'poseur'.
Hij schijnt aan één oog blind te zijn maar hij laat die ergernis hem niet hinderen. Foto