Uit stamboomonderzoek is gebleken dat alle moderne bananen genetisch identiek zijn. De afgelopen 7000 jaar zijn de voorouders van de bij ons zo bekende vruchten nauwelijks met elkaar gekruist. De bananen die nu in de supermarkt liggen zijn klonen.
En dat is gevaarlijk, want er hoeft maar iets mis te gaan in de vorm van bijvoorbeeld een ziekte of ecologische verandering en de moderne banaan is ten dode opgeschreven. Als er dan geen genetisch afwijkende soort beschikbaar is die de ziekte of verandering kan weerstaan, verdwijnt de banaan helemaal.
Volgens de onderzoekers die de volledige stamboom van de moderne banaan in kaart brachten is alleen kruising met andere varianten de oplossing om het uitsterven van de banaan te voorkomen.
Het is slim om de kansen te spreiden niet langer op één soort te vertrouwen. Er zouden nog voldoende andere soorten moeten zijn waarmee de supermarktbanaan kan worden gekruist.
Wetenschappers moeten die varianten vinden en kruisen met de supermarktbanaan zodat we zeker zijn dat de banaan ook in de toekomst een populaire eetbare vrucht blijft.