Wetenschappers hebben een nieuwe paddenstoelensoort ontdekt en deze vernoemd naar de bekende Spongebob SquarePants.
De paddenstoel heeft de naam Spongiforma squarepantsii gekregen.
De onderzoekers troffen de nieuwe soort aan in de bossen van Borneo. De paddenstoel heeft veel weg van een zeespons. En onder de microscoop bleek het deel waarin de sporen gevormd worden ook nog eens veel weg te hebben van een zeebodem bedekt met langwerpige sponzen. De wetenschappers twijfelden dan ook niet langer en noemden de paddenstoel naar het bekende tekenfilmkarakter Spongebob (een zeespons).
Hoewel de nieuwe paddenstoelensoort niet veel meer weg heeft van een paddenstoel, moet deze ooit wel echt op een paddenstoel hebben geleken. Door de loop der tijd is deze zijn kap en stam echter kwijtgeraakt. De kap is nodig om te voorkomen dat de sporen uitdrogen. De stam zorgt ervoor dat de paddenstoel sporen wat hoger in de lucht los kan laten. Maar in de natte bossen van Borneo heeft de paddenstoelensoort de kap en stam niet nodig.
De nieuwe paddenstoelensoort heeft nog familie in Thailand wonen: daar komen ook paddenstoelen uit het geslacht van Spongiforma voor. Het is aannemelijk dat familie van deze soort ook elders op aarde nog opduikt.