Het politiekorps Brabant Zuid-Oost weigert een politieman zijn oude functie terug te geven, ondanks een uitspraak van de rechter om dat wel te doen. De boete dwangsom bedraagt 250 euro per dag. De teller staat inmiddels op ongeveer 13.000 euro, zei advocaat Maarten van Gelderen zaterdag.
De agent werd vorig jaar met een collega uit het interregionaal arrestatieteam gezet, nadat ze een motortraining op de openbare weg op een privémotor hadden uitgevoerd omdat de politiemotor niet startte. De rechtbank oordeelde begin dit jaar ook dat de collega moest worden teruggeplaatst, maar daarbij werd geen dwangsom opgelegd. Het korps vindt dat de arbeidsverhoudingen te beschadigd zijn geraakt voor een terugkeer van het duo, iets wat volgens de advocaat wordt tegengesproken door de rechter.
Als het politiekorps de agent niet terug in dienst neemt, komt er opnieuw een kort geding. Dat heeft de advocaat van één van de agenten tegen Omroep Brabant gezegd. Hij eist een hogere dwangsom om zo te proberen de agent terug het korps binnen te krijgen.
Volgens advocaat Maarten van Gelderen zou dit incident zijn aangegrepen om de twee buiten het korps te schoppen. Hij zegt dat de mannen als vrij kritisch worden beschouwd.
De twee agenten zijn inmiddels redelijk gefrustreerd over de gang van zaken. Toch zouden ze morgen zo weer aan het werk willen, zegt de advocaat. Hij zegt dat het twee zeer gemotiveerde agenten zijn met een goede staat van dienst.
Een woordvoerster van het korps liet weten dat ‘we ons houden aan de consequenties van de uitspraak en afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt’. Volgens haar heeft de leiding van het arrestatieteam geen vertrouwen meer in het duo, en is dat juist in zo'n team cruciaal.