Een kleine islamitische gemeenschap in het noorden van Duitsland is van plan om een moskee te bouwen met windmolens in haar minaretten. De gemeenschap is daarmee de eerste die de muezzin de mogelijkheid geeft om gelovigen tot gebed op te roepen in een door wind-aangedreven stroombron. Het eco-vriendelijke gebouw is het geesteskind van de Hamburgse architect Selcuk Ünyilmaz en de bouw zal ongeveer € 2,5 miljoen kosten. Ünyilmaz: "Ik dacht na over hoe je sacrale architectuur een ecologische focus kunt geven. Mijn ontwerp combineert het moderne met het traditionele. Ik wilde de minaretten een eigentijdse functie geven."
De windturbines worden gehuisvest in twee 22-meter hoge minaretten. Ünyilmaz is van plan om een paar glazen rotorbladen van 1,5 meter te installeren in elke toren. Op bepaalde momenten van de dag zal zonlicht op de messen stralen, waardoor een soort van lichtshow ontstaat. Naast de moskee bevat het project ook plannen voor een gebouw met winkels, kantoren en een café. "We willen een ontmoetingsplek voor mensen uit alle religies en nationaliteiten creëren," aldus Ugur Sütcü, de voorzitter van de Turkse gemeenschap in Norderstedt. "Er zullen adviesdiensten worden aangeboden, maar ook sociale, culturele en sportieve activiteiten."
Ünyilmaz's plan kwam op het juiste moment. Duitsland wil voor 2022 af zijn van nucleaire energie en is op zoek naar andere mogelijkheden om het tekort te kunnen compenseren. Kustplaats Norderstedt is perfect gelegen voor productie van windenergie. Ünyilmaz heeft aangegeven dat dat één van de redenen was waarom hij koos voor turbines in plaats van zonnepanelen: "We zijn in het noorden en ik denk niet dat er hier een dag die niet winderig is."