Gesproken van geluk bij een ongeluk. Afgelopen donderdag getuigde een Nederlander voor de rechtbank over een onvriendelijk ontmoeting met een bende Turken. Daarbij kreeg hij een kogel door zijn scrotum, maar gelukkig ging die net naast de familiejuwelen.
De Nederlander zelf was zeker geen onbesproken blad. Deze ontmoeting was een boodschap, misschien iets te enthousiast overgebracht, in het drugsmilieu. Een Haagse drugdealer wou zijn territorium wat uitbreiden en trok naar Beverwijk in Noord-Holland om daar zijn goederen te koop aan te bieden. Dat de lokale concurrentie hiermee niet gediend was, werd al snel duidelijk.
Hij installeerde zich op een parkeerterrein naast de spoorlijn in het centrum van de stad. Lekker zichtbaar voor potentiële klanten, helaas ook voor de competitie. Wanneer ze opduiken, schrikt de jongen zich een hoedje. Ineens staan er een achttal jongens rondom zijn wagen en hoort hij aan zijn linkerkant een geweer geladen worden. Dat wordt vervolgens gebruikt om de de ruit van de auto te breken en wanneer hij ziet dat de loop dreigend zijn richting uitkijkt, zet hij het op een lopen. 'Schiet' is het volgende wat hij hoort en lang getalmd wordt er niet door de man met het wapen. De kogel doorboort de liezen en het scrotum maar schampt slechts zijn ballen. "Gelukkig maar, anders had ik helemaal niets meer gekund" liet de man gisteren optekenen tijdens zijn getuigenis.
De verdachten zijn jonge gasten tussen de 21 en 24 jaar. Zij vormen echter de gevechtseenheid van de bende Turken die de drugshandel meer dan stevig in de greep heeft in Beverwijk en omgeving. Het is geen alleenstaand incident, er hebben zich al meerdere schietpartijen voorgedaan en telkens is er sprake over hetzelfde groepje jongeren.
Een vijftal staat nu terecht maar het Openbaar Ministerie en de politie zijn ervan overtuigd dat de werkelijke grootte van de bende rond de 40 personen ligt. Een gebrek aan politiecapaciteit verhindert dusver om hen allemaal op te sporen en in te rekenen, maar hier zou in de nabije toekomst verandering in moeten komen.
Het zal de Haagse dealer allemaal worst wezen, hij is al lang blij dat de zijne nog heel is.