Een Canadese vrouw heeft zeven weken overleefd in de woestenij totdat hulpverleners haar weer vonden. Zij kwam half maart met haar echtgenoot vast te zitten met in auto in een verlaten gebied in de Amerikaanse staat Nevada. De man die hulp ging halen is nog altijd spoorloos, meldt CNN.
Artsen die de 56-jarige Rita Chretien behandelen, spreken van een wonder. Ze weliswaar sterk vermagerd, maar haar toestand is stabiel.
Het stel was opweg naar Las Vegas voor een bezoek aan een vakbeurs. In het noorden van Nevada gingen ze van de snelweg af voor een toeristische route. Na een paar keer de verkeerde afslag te hebben genomen, kwamen ze op een slechte weg, waar de auto vastliep in de modder.
De auto kwam niet meer los en enkele dagen nadat ze waren gestrand, besloot Albert Chretien (59) hulp te zoeken. Met een landkaart en GPS-systeem ging hij op pad, zijn vrouw achterlatend.
Om te overleven at ze iedere dag kleine hoeveelheden etenswaren die nog in de auto lagen: een paar pillen met visolie, wat gedroogd vlees, notenmix en dagelijks een snoepje. Ze at gesmolten sneeuw en dronk water uit een beekje.
Ook las ze boeken en beschreef ze haar belevenissen in een dagboek - niet wetende hoe het avontuur zou aflopen.
Ondertussen waren intensieve zoekacties naar het echtpaar onsuccesvol. Het stel was voor het laatst gesignaleerd op 19 maart in een winkel in Baker City, Oregon. Afgelopen vrijdag werd de vrouw gevonden door jagers in het gebied.
Volgens zoon Raymond had de vrouw de dag voor haar redding een sterk voorgevoel dat het goed zou komen. "Ze is christen. Ze leest elke dag in de Bijbel. Ze had tijd om na te denken en te bidden en om zich klaar te maken voor wat komen zou. Ze wist niet wat het was, maar ze was er klaar voor om meegenomen te worden door de verlosser of om te worden gered. En ze werd gered."
"Dit hadden we nooit verwacht", aldus zoon Raymond Chretien. "We hebben gebeden voor een wonder en dat hebben we gekregen. Dit is het allergrootste wonder waar we ooit om hadden kunnen vragen en er komt er nog n."
De kans dat ook vader Albert levend wordt teruggevonden is vrijwel nihil, aldus de autoriteiten. De Canadese politie heeft een speurhond en twintig agenten naar de Verenigde Staten gestuurd om het gebied te doorzoeken. Raymond: "Maar we blijven bidden en ondertussen vieren we dat we hier zijn en dat we Moederdag met onze moeder kunnen doorbrengen."