Flessenpost die 41 jaar geleden door een Nederlander in zee werd gegooid, is onlangs aangespoeld op Tenerife. De schrijver is Jan Heinsbroek, de broer van voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek, bericht het AD.
Jan Heinsbroek (63) gooide de fles 41 jaar en negen maanden geleden 300 kilometer ten noorden van Las Palmas op de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan. In december vond Juan Perez Hernandez (63) de fles op Tenerife toen hij met een vriend op inktvisjes viste.
De brief was in het Engels geschreven. De Spanjaarden, die deze taal niet machtig zijn, vertaalden de tekst met een vertaalmachine op internet. “Deze fles is in zee gegooid vanaf het Zwitserse motorschip Maloja op 7 maart 1969, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Las Palmas. Als u hem vindt, schrijf me dan alstublieft.” Ondertekend: J. Heinsbroek, Zalmstraat 15B, Rotterdam.
Perez Hernandez zocht contact met Nederlandse kranten om Heinsbroek te achterhalen. Het AD spoorde hem op. Na veel J. Heinsbroeken te hebben gebeld, kreeg de redactie een tip over een marconist die tevens de broer van Herman Heinsbroek is. Hij bleek inderdaad de briefschrijver te zijn. “Eigenlijk is het bijna niet te geloven, maar alles klopt precies. Ik heb in die jaren flessen in zee gegooid met briefjes erin en met precies de tekst die u me nu voorlegt.”
Heinsbroek voer indertijd vanuit Hamburg op havens aan de Afrikaanse kust. “Als marconist ben je wel nodig aan boord voor noodsituaties, maar het is geen dagtaak. Eerlijk gezegd, met enige regelmaat verveelde ik me te pletter. Toen heb ik, ik denk ongeveer een maand lang, elke middag een fles met een brief erin overboord gegooid”, vertelt Heinsbroek in het AD. “Ik wilde wel eens kijken wat er van terecht zou komen. In een boek had ik gelezen dat een brief in een fles het langer zou uithouden als je de kurk met vaseline insmeerde. Ik heb er ooit eerder één teruggekregen, na ongeveer twee jaar, uit Portugal. Dat kan nog, maar zoveel later als nu? Kennelijk is de vaseline het geheim.”