In 1886 werd een fles met een brief door een Duits schip overboord gegooid. Nu, 132 jaar later, is hij gevonden door wandelaars op een Australisch strand. Het is voor zover bekend de oudste flessenpost die is gevonden.

De vinders zeggen tegen de Britse krant The Guardian dat ze de fles meenamen omdat ze dachten dat hij wel goed 'op de boekenkast zou staan'. Ze waren verbaasd toen ze in de fles een Duitse brief vonden die was gedateerd op 12 juni 1886.

Het West-Australisch Museum in Perth bevestigt dat de brief inderdaad 132 jaar oud is. De fles zelf is een Nederlandse jeneverfles van de Schiedamse distilleerder DaniŰl Visser en Zonen.

De flessenpost is in 1886 als onderdeel van een wetenschappelijk experiment in zee gegooid. De Duitsers probeerden door middel van de flessen de stromingen van de oceaan in kaart te brengen. Tussen 1864 en 1933 gooiden Duitse kapiteins duizenden flessen overboord als onderdeel van het onderzoek. Op de briefjes werd gevraagd ze terug te sturen naar Duitsland met de co÷rdinaten van de plek waar de fles was gevonden.

Ook de co÷rdinaten van het schip waarvandaan de fles in zee werd gegooid, stonden in het briefje. De fles die nu is gevonden, was afkomstig van een schip dat Paula heette. De fles werd gedropt in de Indische Oceaan, 950 kilometer van de plaats waar hij nu is gevonden.

Vˇˇr de vondst van deze fles was de oudst gevonden flessenpost 108 jaar. Dat was een Britse fles, ook bedoeld voor onderzoek naar stromingen. Het experiment van de Duitsers werd na 69 jaar afgesloten. De voorlaatste vondst van een fles die deel uitmaakte van dit onderzoek, was in 1934.
Filmpje