Onderzoekers van Nokia hebben van een groot ijsblok een touchscreen gemaakt. Medewerkers van de Finse mobieltjesmaker gebruiken daarvoor dezelfde techniek als die Microsoft toepaste in zijn tafelcomputer Surface.
De onderzoekers gebruiken een techniek met nabij-infrarood licht om het ijsblok van een touchscreen te voorzien, schrijft New Scientist. Het experiment heeft geen concreet doel op de korte termijn, maar dient om nieuwe manieren van omgaan met schermen en informatie te verkennen. "Nieuwe vormen van interactie, herkenning en het afleveren van content kunnen eruit voortkomen", zegt Nokia-onderzoeker Jyri Huopaniemi. Ook zou het concept in koude landen gebruikt kunnen worden als interactieve displays, met bijvoorbeeld reisinformatie of advertenties.
Het ijsblok staat bij het r&d-center van Nokia bij de Finse stad Tampere, een paar uur reizen ten noorden van de hoofdstad Helsinki. Het ijsblok werd met een brander van een glad oppervlak voorzien, nadat het was bijgesneden tot een ijsmuur van 2x1,5 meter.
Een lichtbron die nabij-infraroodstraling uitzendt is gesitueerd achter het 'scherm'. Ook staan er rond het ijsblok camera's die de straling konden opvangen. Daardoor kan achterhaald worden of het ijsblok wordt aangeraakt en zo ja, waar dat gebeurt. Die data wordt doorgestuurd naar een pc die eveneens in de opstelling staat. De pc geeft vervolgens een projector opdracht om onder de hand de afbeelding van een vlam te projecteren. Een tweede projector verlicht de plaatsen waar het 'scherm' eerder was aangeraakt. Daardoor wordt het effect gecreŽerd dat het ijs gaat branden als je je hand erop legt. Deze techniek, rear-diffused illumination, werd onder meer ook gebruikt bij Surface, een tafelcomputer van Microsoft, die in 2008 uitkwam.