Hij is op 120 onderdelen recordhouder in het Guinness Book of Records - onder meer op het onderdeel 'appels klieven met samuraizwaard'. Maar Ashrita Furman houdt er niets aan over. De Amerikaan Ashrita Furman heeft een winkel voor duurzame voeding in de staat New York, en wordt financieel een beetje ondersteund door zijn gepensioneerde vader.
Aan de vele records die hij op zijn naam heeft staan in het Guiness Book of Records, houdt de topatleet nauwelijks iets over, blijkt uit een portret van The Wall Street Journal.
Furman was afgelopen donderdag te gast in Londen op de jaardag van Guinness World Records in Londen. Hij heeft 320 records op zijn naam staan, en is momenteel titelhouder op 120 onderdelen, meer dan wie dan ook.
De recordjager werd geboren als Keith Furman, maar bekeerde zich als student tot de Indiase spirituele stroming van Sri Chinmoy, en veranderde zijn naam in Ashrita. Dat betekent 'beschermd door God', in het sanskriet. Volgens Furman zorgt de meditatieve training van Chinmoy ervoor dat hij zo goed presteert.
In 1979 vestigde Furman zijn eerste record door 27 duizend 'jumping jacks' achter elkaar uit te voeren - een gymbeweging waarbij je de benen in spreidstand brengt en tegelijk de armen boven je hoofd bij elkaar laat komen.
Er volgden nog vele opmerkelijke records. Zoals het record appels in de lucht-klieven-met-samuraizwaard. Furman wist er 27 te halveren in een minuut, maar liep naar eigen zeggen wel flink wat verwondingen op tijdens de voorbereiding.
Ook slaagde de Amerikaan erin 50 uur achter elkaar in z'n handen te klappen, waarbij het geluid op ruim honderd meter afstand te horen moest blijven.
Meest recente uitdaging: een verbetering van het record 'lopen met de zwaarste schoenen ter wereld'. Furman slaagde er donderdag in met verzwaarde metalen schoenen, die samen 323 pond of 146,5 kilo wogen, tien meter te lopen.