In het Zwitserse Migrosmuseum voor moderne kunst in Zürich is een stuk zeep te zien, dat gemaakt zou zijn van vet van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.
Het zeepje is onderdeel van de expositie Schone Handen en refereert aan grootscheeps Italiaans onderzoek naar politieke corruptie in de jaren negentig, waar Berlusconi ook bij betrokken was. Dat meldden Zwitserse media vrijdag.
Een medewerker van een Zwitserse kliniek waar Berlusconi een liposuctie zou hebben ondergaan, zou het weggezogen vet aan kunstenaar Gianni Motti hebben gegeven. De kliniek ontkent een liposuctie bij de Italiaanse premie te hebben uitgevoerd. De kunstenaar wil een DNA-test laten uitvoeren om zijn gelijk te bewijzen.
Het museum stelt dat het 8 centimeter lange stuk crèmekleurige zeep ,,een ironisch commentaar is op een tragikomische politicus die zijn verjonging uitbuit in de media''.
Het stuk zeep was eerder op een kunstfair in Basel te zien, waarna een verzamelaar het voor tienduizenden euro's kocht. Sindsdien was het niet meer voor publiek te bezichtigen.