Een ontgroeningsritueel bij een scoutingclub in het Belgische Wetteren is volledig uit de hand gelopen. Een groep scoutingjongens urineerde op ten minste één jong lid. Ouders beweren echter dat meer kinderen slachtoffer zijn geworden.
Oudere scoutingleden, variërend in leeftijd van 14 tot 17 jaar, zouden bij een bosspel jonge leden (11-14 jaar) hebben gevangen en op de kinderen hebben geplast. Het incident, zo’n drie weken geleden, heeft tot grote beroering geleid onder de ouders. “Daarbij kregen ze te horen dat ze geluk hadden dat hun gezicht werd gespaard”, vertelt een ouder van een van de slachtoffers in De Standaard.
De scoutingclub wilde dinsdag niet op het voorval ingaan en verwees voor commentaar door naar de nationale leiding. Een woordvoerder van Scouting Vlaanderen noemt de actie volstrekt ontoelaatbaar. “Binnen Scouting wordt geen enkele vorm van vernedering, pijn of angst tegenover kinderen en jongeren geaccepteerd. Elk signaal van die aard wordt door ons bijzonder serieus genomen.”
Het is onduidelijk hoeveel jonge leden slachtoffer zijn geworden van het ontgroeningsritueel. Volgens de scoutingbond is één kind slachtoffer geworden van het wangedrag. “Zowel de groepsleiding als de drie betrokken verkenners hebben zich ondertussen uitvoerig geëxcuseerd bij de betrokkene en zijn ouders tijdens een thuisbezoek.