John Travolta had die X-factor. Vrouwen zijn het meest aangetrokken tot mannelijke dansers met grote flamboyante bewegingen, vergelijkbaar met de stijl van de acteur, zeggen Britse wetenschappers in een nieuwe studie. Kris McCarty en collega's van Northumbria University en de Universiteit van Göttingen in Duitsland vroegen 19 mannen van 18 tot 35 jaar, die geen professionele dansers waren, om in een laboratorium een minuut lang te dansen. Ze filmden de bewegingen van de mannen met een tiental camera's, en zetten deze om in met de computer gegenereerde avatars, zodat de studie zich kon richten op de bewegingen en niet op het uiterlijk van de mannen. Wetenschappers toonden de dansende avatars aan 37 vrouwen die de vaardigheden beoordeelden op een schaal van 1 t/m 7. Volgens de vrouwen waren de beste dansers degenen die een breed scala aan dansbewegingen lieten zien, gefocust op de bewegingen van het hoofd, hals en romp. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters, een publicatie van de Britse Royal Society.
"In principe is het mogelijk om met de informatie de bewegingspatronen uit te splitsen die aantrekkelijk zijn voor vrouwen", zegt Rufus Johnstone, verbonden aan de Cambridge University.
Johnstone zegt dat er grote gelijkenissen tussen dierlijke paringsrituelen zijn en wat er gebeurt in de moderne discotheek. Nick Neave, een evolutionair psycholoog aan de Northumbria University en één van de co-auteurs van de studie, zei: "vrouwen kunnen onbewust beoordelen hoe fit een man is door de souplesse van zijn dans." Hij zei dat hun onderzoek subjectief is en dat in verschillende culturen ook verschillend tegen de dansbewegingen wordt aangekeken. Foto