De Fransman Louis Rognon verwisselt namens de Rabo-wielerploeg tijdens de tour de rennersmatrassen in de hotels. Door zijn inspanning slapen de coureurs altijd op hun eigen matras. Op het WTC-gebouw in Rotterdam prijkt vanwege de start van de Ronde van Frankrijk sinds mei met grote letters de tekst: 'De Tour win je in bed'. De legendarische uitspraak van oud-tourwinnaar, Joop Zoetemelk zorgt jaren later voor brood op de plank voor Louis Rognon. Werk je alleen tijdens de Tour de France voor de Rabobank Wielerploeg? "Het is een vakantiebaan. Ik kan de tour goed combineren met mijn vrije dagen. De Giro of Vuelta doe ik niet. Maar ik vind 4.000 kilometer per jaar rijden met de matrassenbus wel voldoende.'' In Rotterdam hoefde je niet de matrassen te verwisselen. Zijn alleen in Frankrijk de matrassen van slechte kwaliteit? "In principe slapen de renners altijd op hun eigen matras. In Rotterdam is een paar dagen in hetzelfde hotel geslapen. Daar konden, denk ik, de wensen vooraf duidelijk worden gemaakt en was ik daar niet nodig. In Brussel voor aankomst van de eerste etappe begint mijn tour.'' Hoe reageren hoteleigenaren als jij met de matrassen binnen komt zetten?
"In eerste instantie zijn ze verrast dat ik de matrassen kom wisselen. Ze zijn het er ook niet altijd mee eens. Ik heb al eens meegemaakt dat een manager moeilijk ging doen. Ik heb hem toen toch even duidelijk moeten maken dat het mijn job is dat alle matrassen zonder uitzondering worden verwisseld.'' Heb je, ondanks je aparte vakantiebaan, tijd om zelf de tour te volgen? "In ieder geval niet van start tot finish. Het gros van de etappe zit ik in de bus en heb ik de radio aan. Er zijn dagen dat je eerder op locatie bent en je dus meer kunt zien. Maar soms ben je met je bus veroordeeld tot het volgen van het parcours dat de renners ook volgen. Dan doe je er meest wel langer over om op de volgende locatie te komen. Maar als het even kan volg ik de tour op de televisie.'' Heb je ook een matras voor jezelf bij je?
"Nee, dat niet. Ik heb slechts de matrassen voor de negen renners bij me. Soms slaap ik wel in hetzelfde hotel als de renners. Maar dat is dan gewoon op een matras van het hotel zelf. In het busje is trouwens geen plaats voor meer matrassen. Met negen zit deze aardig vol.''