In een unieke rechtszaak in de Chinese stad Shanghai staan deze week drie mannen terecht voor illegale verkoop van wapens voor een computerspel.

Wang Yihui, voormalig manager van spelproducent Shanghai Shanda Network, en twee handlangers hebben tussen september 2004 en augustus 2005 zeker 200.000 euro verdiend met de productie en verkoop van hoogwaardige virtuele zwaarden, bogen en bijlen voor het spel Legend of Mir 2.
Met de wapens konden minder bedreven spelers en zelfs beginners gevorderde gamers verslaan in het rollenspel, dat met tienduizenden mensen tegelijk online wordt gespeeld.

De spelproducent kwam de wapenfraude op het spoor doordat de economie van het spel 'vervuild' raakte met duizenden stuks duur, ongepland wapentuig.

Wang Yihui heeft bekend dat hij computercodes gebruikte die hij kende uit de tijd dat hij zelf werkte aan de ontwikkeling van het spel. Zijn handlangers verkochten de wapens als karakters in het spel via internet, voor grof geld.

'Hoogwaardige wapens voor het spel zijn heel zeldzaam en kostbaar voor fanatieke spelers, dus er viel veel geld te verdienen,' aldus de verdachte.