Uit de rivier de Huangpu, die door de Chinese miljoenenstad Shanghai loopt, zijn sinds vrijdag al ruim 2800 dode varkens gevist. Vermoedelijk zijn de karkassen stroomopwaarts gedumpt na een actie van de politie om de illegale handel in vlees van zieke varkens in te perken. De bewoners van Shanghai maken zich ondertussen ernstige zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater in de stad.
Sinds vrijdag halen de autoriteiten de gezwollen en rottende karkassen uit het water. Bij sommige dieren zijn de ingewanden zichtbaar. Maandag maakten de autoriteiten bekend dat er in totaal al 2813 dode varkens uit het water zijn gevist.
Het is niet duidelijk waaraan de dieren zijn bezweken, maar in ten minste één karkas werd het porcine circovirus aangetroffen. Dat virus is in sommige gevallen dodelijk voor een varken, maar mensen worden er niet ziek van. De autoriteiten in de stad houden vol dat de dode varkens geen gevaar vormen voor de kwaliteit van het drinkwater. De inwoners van Shanghai hebben daar echter hun twijfels over.
'Stuur dit bericht door als je ook vindt dat de partijsecretaris van Shanghai, de burgemeester en de waterautoriteit gevraagd moet worden het eerst van deze vleessoep te drinken, omdat dit water toch zogenaamd zonder problemen kan worden gedronken', schreef advocaat Gan Yuanchun op zijn microblog.
De varkens die in Shanghai uit het water worden gehaald, zijn vermoedelijk gedumpt in de stad Jiaxing, in de provincie Zhejiang. De politie heeft de afgelopen tijd acties uitgevoerd om te voorkomen dat vlees van zieke varkens wordt verhandeld. Eerder werd duidelijk dat boeren soms karkassen van zieke varkens aan slachthuizen verkopen, in plaats van de dieren te verbranden of te begraven. Dat vlees komt vervolgens op de markt terecht en levert een gevaar op voor de volksgezondheid. Het Chinese ministerie van openbare veiligheid heeft verklaard dit probleem hard te willen aanpakken. Dit heeft geleid tot een ander probleem. Op sommige plaatsen zijn te veel varkens. Bijvoorbeeld in het dorp Zhulin, waar alleen al in januari ruim tienduizend dieren zijn gestorven. In februari bezweken er nog eens ruim 8300. De varkens leven onder overbevolkte omstandigheden waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen kweken. Het dorp heeft meer dan 1400 huishoudens, en vrijwel ieder huishouden heeft varkens. 'We hebben te weinig land om de dieren te begraven', aldus een ambtenaar in het dorp.