Microsoft jaagt op organisaties die een geheim spionagehulpmiddel, bedoeld voor opsporingsdiensten, op het internet beschikbaar hebben gemaakt.
Microsoft ontwikkelde het gereedschap, genaamd Computer Online Forensic Evidence Extractor (COFEE), voor opsporingsdiensten die zich bezighouden met het bestrijden van cybercrime. Het bedrijf introduceerde het gereedschap in april 2008. COFEE was gratis te gebruiken door bijvoorbeeld Interpol-deelnemers. De software kan gegevens aftappen door wachtwoord-beveiliging te omzeilen en zelfs versleuteld dataverkeer te onderscheppen. Vorige maand publiceerden een aantal websites het gereedschap, waaronder Cryptome.org, zo meldt Ars Technica.
Inmiddels circuleert het ook op P2P-netwerken als Bittorent. Microsoft heeft dreigbrieven rondgestuurd. Daarin eist het bedrijf een onmiddellijke depublicatie van de software vanwege overtreding van de auteurswet. Microsoft benaderde ook Network Solutions, het bedrijf dat de uitgifte van domeinnamen in een aantal generieke topleveldomeinen zoals .com en .org beheert, met een verzoek de websites die het gereedschap aanbieden uit de lucht te halen. Inmiddels heeft Cryptome.org eieren voor zijn geld gekozen en de gewraakte software verwijderd. Om het gereedschap te verwijderen van netwerken als Bittorent lijkt echter onmogelijk.