Anderhalf jaar bivakkeerde ze op de stoep voor het politiebureau in Hoofddorp. Na twee arrestaties én vrijlatingen in één weekeinde, lag Gepke de Leef (50) van zaterdag- tot zondagmiddag in de drie meter brede berm langs de driebaans entree van het dorp. Net voor het plaatsnaambord zat ze op een matje, in dubbele thermopane kleding. Met een dubbele slaapzak en vijf tassen, waaraan nog de labels hangen van 'haar' politiecel - 51. Haar vertrouwde tent was in beslag genomen. Automobilisten komend uit de richting van de A4 passeerden haar zo rakelings, dat ze de 112-centrale platbelden. De kantonnier van de provincie oordeelde dat er sprake was van een 'levensgevaaarlijke situatie' met al dat plotselinge remmen en uitwijken.
Toen Gepke een veiliger alternatief weigerde, werd ze voor de derde keer dit weekeinde aangehouden. Na enkele uren op het bureau, zetten agenten haar gisteravond af in het niemandsland tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Al snel lag ze weer voor het politiebureau, tot een volgende 'deportatie' naar elders.
Sinds zaterdagmiddag mag ze namelijk niet meer binnen een straal van 800 meter rond dat bureau komen, hoorde ze vrijdag. Met het gebiedverbod wil de gemeente Haarlememermeer een einde maken aan 'haar verstoringen van de openbare orde'. Maar omdat de dakloze vrouw de komende week juist een bericht van de rechtbank verwacht in een slepende erfeniskwestie met haar zus, wilde ze niet dat de politie haar juist nu uit het oog kon verliezen.
Sterker nog, ze besloot vrijdagavond om haar zus - die ook in het gebied woont - heel direct om de documenten te vragen. Toen die dat weigerde, sneuvelden ruiten van huis en auto. Een eerste aanhouding volgde. Toen Gepke zaterdagmiddag na haar vrijlating al direct het gebiedsgebod overtrad, werd ze opnieuw aangehouden. Enkele uren later zetten agenten haar af bij de N201, waar Gepke al direct verzuchtte: ,,Ik heb me nog nooit zo vernederd gevoeld. Dit is toch geen plek voor een mens?''Volgens een politiewoordvoerster is 'altijd alle hulp geboden', maar leverde dat alleen maar provocaties op. ,,Jammer dat deze zaak nu zo is geëscaleerd.''