Een kat heeft een schot door een kruisboog overleeft, nadat de pijl de aders en vitale organen van het diertje ternauwernood had gemist. De dierenarts die het huiskatje Dave behandelde, noemt het overleven van het beestje uitzonderlijk, omdat de 35 cm lange pijl door de borst was gegaan, waarbij het hart en de longen rakelings gemist werden. De 1-jarige kat werd al een week vermist vooraleer hij zijn weg terug naar thuis vond in Norfolk, waarbij men aanneemt dat het diertje enkele dagen heeft rondgezworven met die pijl door zijn borst. "Het was gruwelijk," vertelt Mr. Childerhouse. "Hij is geraakt van zeer korte afstand, waarschijnlijk niet meer dan een meter of twee. Wie DOET zoiets nou?"
Het katje, dat eigendom is van de dochters van Mr. Childerhouse - Hannah (12) en Phoebe (8) - werd naar het dierenziekenhuis in Norfolk gebracht, nadat de meisjes het katje hadden gevonden in de tuin. De meisjes werden hysterisch, maar het diertje kon nog lopen met die pijl en er was weinig bloed te zien. Hij was alleen erg mager en stonk een uur in de wind. Mevrouw Childerhouse, die uit het raam stond te kijken toen Dave gevonden werd, dacht eerst dat het om een dartpijltje ging, maar toen ze goed keek, besefte ze dat het een enorm ding was. De kinderen waren zó overstuur dat ze niet naar school konden.
Dr. Sarah Colegrave, die de kat behandelde, zei dat de pijl relatief stomp was geweest, wat betekende dat aders en organen eerder werden weggeduwd dan dat ze doorboord werden. Eerst werd een röntgenfoto gemaakt, waarop te zien was dat de pijl dwars door de borstholte heen was gegaan. Een van de eerste problemen was het risico van infectie; de pijl had op zijn vlucht allerlei haren en troep van de huid mee de borst in geduwd. Het verwijderen van de pijl ging vrij gemakkelijk, maar de huid probeerde met de pijl te vergroeien, zodat hij er echt wel een paar dagen ingezeten moet hebben. Ze voegt er aan toe dat het raken van ook maar één ader waarschijnlijk fataal was geweest. Dave is echt een opzienbarend katje; hij krijgt nu sterke antibiotica en we duimen dat hij het goed doorstaat, maar hij heeft nu in ieder geval een kans.
De RSPCA heeft toegezegd in elk geval een fors deel van de behandelkosten van 800 pond voor zijn rekening te nemen, terwijl de politie vraagt om informatie van eenieder die hier iets van heeft zien gebeuren.
Foto