Gordon Ramsay, de bekende Schotse tv-kok en eigenaar van vele prestigieuze restaurants, is beboet door de Amerikaanse Keuringsdienst van Waren.

Inspecteurs constateerden "vieze snijplanken en besmet voedsel" in de keuken van zijn tweesterrenrestaurant in West Hollywood. Dat schrijft de Britse krant The Sun op haar website.

In totaal constateerden de inspecteurs 24 overtredingen, stelt The Sun. Hoe hoog de boete is die Ramsay moet betalen, is nog onbekend.

Het bericht over de ontoereikende hygiëne in Gordon Ramsay At the London, zoals zijn restaurant in Hollywood heet, is slecht nieuws voor de chefkok die met Michelin-sterren bekroonde restaurants leidt in onder andere Engeland, Japan, de Verenigde Staten en Dubai.

Ramsay zelf geeft koks immers ongenadig op hun donder als ze met eetwaren koken die kwalitatief onder de maat zijn, of als ze koken in niet-schone keukens. Dit doet hij onder meer in zijn tv-programma Oorlog in de Keuken.

Bezoekers van de Gordon Ramsay At the London zijn bovendien niet goedkoop uit. Een Menu van de Chef kost zo'n 85 dollar. Gasten die bij dit 7-gangendiner een wijnarrangement willen, zijn omgerekend zeker 100 euro kwijt.

Voor dat geld willen eters wel verstoken blijven van maagklachten als gevolg van een ontoereikende hygiëne in de keuken. Als er getwijfeld wordt aan de versheid van de ganzenlever met verse zwarte truffel en appel, of van de tijgergarnalenravioli met venkelpuree, levert dat imagoschade op voor Ramsay. Dat resulteert in afzeggingen en boekingen in andere restaurants dan het zijne.