Pas toen wij mensen het vuur leerden beheersen en gingen koken, onderscheidden we ons van andere levende schepsels en met name de apen. Wij kookliefhebbers wisten het natuurlijk al langer, maar koken maakt ons menselijk!
En dat is dan ook de titel van het nieuwste boek van Richard Wrangham, dat in Nederland als titel Koken - Over de oorsprong van de mens meekreeg. Richard Wrangham heeft jarenlang onderzoek gedaan naar chimpansees in Afrika, waarbij hij soms ook als chimpansee probeerde te leven. Hij at wat zij aten, deed wat zij deden en dat allemaal om onze voorouders beter te begrijpen. Zijn fascinatie kreeg hij van zijn leermeester Jane Goodall en nu is hij zelf hoogleraar biologische antropologie aan Harvard.
Doordat we gingen koken, konden we veiliger op de grond leven en energierijker voedsel eten. Met als gevolg dat de anatomie van onze hersenen ingrijpend veranderde. En ons dagelijks leven: het huishouden ontstond. Door de beheersing van vuur en het koken van voedsel werden apen mensen. En dat zal in meer detail te lezen zijn in Koken - Over de oorsprong van de mens van Richard Wrangham. Volgende week ligt het boek in de winkels.