Is het de oudste stenen bol ooit door mensenhanden gemaakt, zoals de Bosnische archeoloog Semir Osmanagic stelt? Of is de gigantische bol die in de bossen van BosniŽ gevonden is simpelweg een verhard stuk grond, gevormd door de natuur? De meningen zijn verdeeld.
Eerlijk is eerlijk: de verklaring van Osmanagic, ook weleens de Bosnische Indiana Jones genoemd, is vele malen spannender. Hij claimt dat de bol, met een omtrek van 1,2 tot 1,5 meter, bewijst dat er in BosniŽ 1500 jaar terug een ontwikkeld volk woonde dat deze bijzondere bol met de blote handen maakte.

Osmanagic weet dat er in dezelfde regio nog tot diep in de twintigste eeuw eenzelfde soort bollen gevonden zijn. De meesten zijn echter kapot gemaakt omdat er een gerucht ging dat er goud in het midden van de grondballen zat. Goud is echter nooit gevonden. Wel een verhoogde aanwezigheid van ijzer in de grond.

De Bosnische Indiana Jones wordt echter niet door iedereen even serieus genomen. In 2005 beweerde hij dat een cluster van heuvels in de buurt van Visoko eigenlijk uit piramides bestond en dat die gelinkt worden door ondergrondse tunnels. Dankzij financiŽle steun van de Bosnische regering kon hij daar onderzoek naar doen. Dit is hem tot nog toe niet gelukt. 'Een totale absurditeit', zei Anthony Harding, president van de Europese Vereniging van Archeologen toentertijd over de groots opgezette opgravingen.

Het is nu aan Osmanagic, een Amerikaanse BosniŽr, om te bewijzen dat hij gelijk heeft. Hij is er zelf in ieder geval helemaal van overtuigd dat er een ver ontwikkeld volk woonde in Podubravlje, dichtbij Zavidovici. ,,Deze bol bewijst dat de mensen in dit gebied vergevorderde technieken hadden om objecten te bouwen. We hebben hier nooit eerder over geschreven. Maar als ik gelijk heb, is dit de grootste bol ooit gevonden in Europa.''
Foto