In de Australische stad Sydney is de beroemde lijst van Oskar Schindler gevonden.

Het document is een doordruk van de originele lijst en werd gevonden in een bibliotheek in Sydney, in een doos vol krantenknipsels. Schindler stelde de namenlijst op aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij nam de mensen op die lijst op als werknemers. Zo redde hij 1000 joden van de gaskamers.

Schindler's lijst werd wereldberoemd toen de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg het verhaal van de Duitse zakenman in 1993 verfilmde. Hij baseerde zich op het boek Schindler's Ark van Thomas Keneally.

Er bestaan verschillende versies van de lijst. In 1999 ontdekte vrienden van Schindler een namenlijst van joodse arbeiders in een oude koffer van Schindler. De koffer lag op de zolder van een huis in het Duitse Hindesheim, waar Schindler tot zijn dood woonde. Die lijst ligt nu in het Holocaustmuseum Yad Vashem in IsraŽl.

De lijst die opdook in Sydney, is afkomstig van Thomas Keneally. Hij gaf een koffer met documenten aan de New South Wales State Library, waarin de tweede lijst bleek te zitten. Deze versie verschilt enigszins van de eerste, maar wordt toch als authentiek beschouwd. Keneally kreeg de koffer met de lijst in 1980 van Leopold Pfefferberg, die er zelf in voorkomt als 'arbeider nummer 173'.