De politie heeft gisterochtend vier beveiligers aangehouden die ervan verdacht worden dat ze geweld hebben gebruikt tegen stakende vrachtwagenchauffeurs.

Een groep Poolse en Portugese chauffeurs was gisterochtend in staking bij transportbedrijf Schavemaker in Breda. Ze staakten vanwege een conflict over hun arbeidsvoorwaarden.

De Polen krijgen 700 euro per maand, ongeacht het aantal overuren. Andere Poolse chauffeurs van Schavemaker zijn in Spanje, Frankrijk, Polen en in andere delen van Nederland in staking.

Negen Poolse chauffeurs hadden zich sinds vrijdag op het terrein van Schavemaker in Breda opgesloten in de cabine van hun vrachtwagen, zodat die niet kon worden weggereden door anderen.

De directeur van het transportbedrijf had volgens een woordvoerder van de politie het vermoeden dat het uit de hand zou lopen en had daarom vier beveiligers ingehuurd van een Oekraïens beveiligingsbedrijf.

Deze zijn door de politie opgepakt, omdat ze ervan verdacht worden dat ze verschillende ruiten van vrachtwagens met een ijzeren pijp hebben ingeslagen en daarna twee chauffeurs hebben mishandeld.

Eén chauffeur is met verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. De andere chauffeur is ter plekke behandeld voor een gebroken neus.

Ook de directeur van het bedrijf, Henk Schavemaker, is meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Reinier Stroo, bestuurder van FNV Bondgenoten, vindt dit incident te gek voor woorden. "Een geschil los je op door overleg. En als dat niet lukt, bel je de politie. Je gaat toch niet een beveiligingsbedrijf inhuren om je problemen op te lossen?"

Hij staat achter de staking van de Poolse medewerkers. "Het loon is veel te laag. Het is een goede ontwikkeling dat de Poolse werknemers doorkrijgen dat zij niet voor een hongerloontje hoeven te werken."