Een stekelrog met een slurfje op zijn kop heeft donderdag het levenslicht gezien. Ook heeft het dier zijn ogen op zijn buik, in plaats van op zijn rug. De rog werd geboren in Zeeaquarium Het Arsenaal in Vlissingen.
Het is voor het eerst dat 'zo'n raar' exemplaar is geboren in het aquarium, zegt bioloog Jan van der Veen van het aquarium. "Waarschijnlijk is de vergroeiing aan de kop al tijdens de vroege ontwikkeling van het embryo ontstaan." Dat het dier na zeven maanden uit zijn ei is gekomen, is volgens de bioloog een teken 'dat hij verder kan'.
Het jong zit nu in een bak met vijftig liter water, samen met een andere pasgeboren stekelrog. Het dier gedraagt zich normaal, zegt Van der Veen. De jongen zijn alleen, omdat ze vanwege hun grootte van acht centimeter het risico lopen verorberd te worden door een krab of kreeft. Als ze groeien, verhuizen ze naar een grotere leefruimte.
Stekelroggen kunnen anderhalve meter lang worden en 30 jaar oud. Het is nog niet duidelijk of de vergroeide stekelrog deze leeftijd kan halen.