Voor elke vierde mannelijke jongere in de leeftijd van 13 tot 20 jaar zijn de in de handel verkrijgbare standaardcondooms te groot. Voor elke vijfde jongen in deze leeftijdsgroep bestaat er helemaal geen passend condoom. Dat heeft een onderzoek onder 12.970 mannelijke gebruikers van het Online-Portal ‘Bravo.de’ uitgewezen.
Standaardcondooms uit drogisterijen en supermarkten hebben een breedte van 5,2 cm. Deze door de fabrikant aangegeven waarde kan men vaststellen als het afgerolde condoom plat tegen een liniaal wordt gelegd. Een breedte van 5,2 cm komt overeen met een penisomvang van ca. 10 cm en meer. Bij 27,6 % van de ondervraagden bedraagt de penisomvang slechts minder dan 10 cm, waardoor standaardcondooms voor hen te groot zijn. Er zijn weliswaar in de apotheek en via internet op bestelling ook 3 mm smallere condooms verkrijgbaar maar deze producten zijn voor jongeren moeilijk te pakken te krijgen.
Van 20,4 % der ondervraagde jongeren heeft elke vijfde jongen zelfs een penisomvang van 9,5 cm en minder. Voor deze groep zijn ook de te bestellen condooms te groot. Volgens ‘Bravo’ beleven de meeste jongeren hun eerste keer tussen hun 15e en 16e jaar.
Omdat condooms bij juist gebruik niet alleen een veilig voorbehoedmiddel zijn maar ook tegen seksueel overdraagbare ziekten beschermt, gebruiken bijna alle jongeren ze de eerste keer. Maar als de condooms te groot zijn, is een ongelukje tijdens het liefdesspel geen zeldzaamheid. “Wanneer jongeren vanaf het begin ervaren dat condooms niet goed passen en afglijden, worden ze er behoorlijk nerveus door en zullen zij ze later uit schaamte of frustratie ook niet gebruiken”, legt Dr. Eveline von Arx, Hoofd van het Dr.-Sommer-Team, uit.
Dit effect is een ernstig probleem.