De Saudische koning Abdullah heeft krantenredacteuren opgedragen geen foto s van vrouwen meer te publiceren, omdat ze jongemannen op het verkeerde pad kunnen brengen. Dat heeft de Saudische pers dinsdag bericht. De beslissing van de koning kwam als een verrassing, omdat Abdullah sinds hij in augustus de troon besteeg bekend staat als een bescheiden hervormer. Saudi-Arabië is grotendeels streng islamitisch.
De afgelopen maanden publiceerden de Saudische kranten steeds vaker foto's van vrouwen - altijd met hoofddoekje en merendeels bij verhalen over vrouwenkwesties. Er verschenen artikelen over het recht van vrouwen om te stemmen en auto te rijden.
"Iedereen moet overwegen of ze willen dat hun eigen dochter, zuster of vrouw op deze manier te zien is. Uiteraard zou niemand dit accepteren", zei Abdullah volgens de krant Okaz. "Jongeren worden gedreven door emotie... en soms kunnen ze het verkeerde pad bewandelen. Dus, alstublieft, probeer dit minder te doen." Zijn opmerking werd geïnterpreteerd als een beleefde manier om de redacteuren te verzoeken helemaal geen foto's van vrouwen meer te publiceren. Alle media in Saudi-Arabië zijn eigendom van de staat of staan onder staatstoezicht.