Een filmpiraat uit Oudenaarde maakte het de politie wel heel gemakkelijk om hem op het spoor te komen. De onverlaat deelde massaal visitekaartjes uit om zijn illegale activiteiten aan te prijzen.
"Voor alle pc-reparaties, contacteer me. En bezoek ook mijn website voor de allernieuwste films." Met die wervende woorden op zijn visitekaartje promootte een man uit Oudenaarde niet alleen zijn legale, maar ook zijn illegale diensten. Op de website konden bezoekers kiezen uit een uitgebreide lijst van recente films. Een telefoontje later lag de illegale kopie van de dvd te wachten op de koper.
Helaas voor de man kwam een van de visitekaartjes in handen van een lid van de politie van Oudenaarde, die prompt een onderzoek instelde. Met een onfortuinlijke afloop voor de piraat. Vorige week, op 23 mei, voerde de federale politie van Oudenaarde een huiszoeking bij hem uit. Honderden dvd-schijfjes werden in beslag genomen.
De politie riep de hulp in van de Belgische antipiraterijvereniging BaF (Belgian anti-piracy Federation) om de in beslag genomen goederen te analyseren. Het ging uiteindelijk om 768 illegale kopieŽn van films op dvd, 97 blanco dvd's en 87 lege dvd-doosjes.
De man bleek bovendien geen onbekende voor de BaF. Al in 2005 had de belangenvereniging van de filmindustrie een klacht tegen hem ingediend, maar zonder verder resultaat. "Het gebeurt wel vaker dat een klacht onbehandeld blijft", verklaart Christophe Van Mechelen, internet researcher van BaF. "Hier hadden we het geluk dat een politieagent op eigen houtje een onderzoek startte."
"Het is nu afwachten wat de procureur gaat doen: vervolgen of seponeren. Komt het tot een proces, dan zullen we ons burgerlijk partij stellen en een schadevergoeding vragen", vervolgt Van Mechelen. En die rekening kan flink oplopen: de BaF hanteert een standaardtarief van 250 euro per gekopieerde dvd, netjes te verdelen onder de copyrighthouder en de distributeur, in zoverre beide partijen vertegenwoordigd worden door de BaF. "Zo niet, dan is het 125 euro per gekopieerde dvd per vertegenwoordigende partij", legt Van Mechelen uit.
Als het even tegenzit, hangt de betrapte filmpiraat dus een schadevergoeding van 192.000 euro boven het hoofd. "Maar uiteindelijk is het aan de rechter om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen", besluit Van Mechelen.