In China is het voormalig hoofd van het overheidsbureau voor voedselveiligheid en geneesmiddelen, Zheng Xiaoyu, gisteren ter dood veroordeeld. Zheng werd twee jaar geleden al schuldig bevonden aan corruptie, het veronachtzamen van zijn ambtsplichten. Dit hebben de Chinese staatsmedia gemeld.
Het eerste volksgerechtshof in Peking veroordeelde Zheng wegens het aannemen van omgerekend 850.000 euro aan steekpenningen in ruil voor goedkeuring van honderd verschillende soorten medicijnen,voornamelijk antibiotica. Vorig jaar leidde het toedienen van ondeugdelijke geneesmiddelen met antibiotica die waren goedgekeurd door Zhengs bureau, tot zeker tien doden.
De 62-jarige Zheng, die van 1998 tot 2005 aan het hoofd stond van het bureau voor voedselveiligheid en geneesmiddelen, kan nog in hoger beroep gaan tegen zijn straf. Zijn vonnis werd gisteren rechtstreeks uitgesproken op de Chinese staatstelevisie.
China wil met de zware straf laten zien dat het belang hecht aan het bestrijden van corruptie en het waarborgen van veiligheid van voedsel en medicijnen. Na het ontslag van Zheng in 2005 kondigde de Chinese overheid aan dat zij de toelating van meer dan 170.000 geneesmiddelen, die werden goedgekeurd in de ambtsperiode van Zheng, heeft herzien.
Het Chinese ministerie van Gezondheid registreerde vorig jaar 34.000 ziektegevallen, die zijn gerelateerd aan nepmedicijnen, bedorven voedsel,vergiftigde gewassen, besmette dieren en het gebruik van chemicaliŽn.
Ook in het buitenland zijn de afgelopen jaren tientallen mensen slachtoffer geworden van Chinese nepmedicijnen en verontreinigd voedsel. Op dit moment bestaat in de Verenigde Staten ongerustheid over verontreinigd diervoedsel uit China. Begin dit jaar gingen in de VS tientallen honden en katten dood na het eten van met melamine verontreinigd voer, afkomstig uit China.
Ook hebben Amerikaanse voedselinspecteurs zendingen tandpasta uit China tegengehouden, nadat uit ondermeer Panama en AustraliŽ klachten kwamen dat de tandpasta zou zijn verontreinigd met een chemische stof.
In navolging van de veroordeling van Zheng staat in China ook de producent van een namaak medisch ingrediŽnt onder verdenking. Lokale media in de provincie Guangdong melden dat familieleden van patiŽnten die werden geÔnjecteerd met het nepmedicijn, ruim 2,6 miljoen dollar schadevergoeding eisen van een ziekenhuis in Guangzhou. Het nepmiddel zou ook zijn toegediend in Panama, met 56 doden tot gevolg.