De 37-jarige Frans W. uit Waspik heeft voor de rechtbank in Breda toegegeven dat hij als kapitein van de landmacht het ministerie van Defensie jarenlang heeft opgelicht. Zo verdiende hij bijna zes ton. Tranen sprongen dinsdagmorgen in zijn ogen toen hij zich omdraaide en het woord richtte tot een aantal voormalige collega's in de zaal. De officier van justitie noemde hem een zeer brutale oplichter en eiste 3 jaar celstraf.

Frans W. zou namens Defensie onder meer materialen hebben besteld, die in werkelijkheid veel minder waard waren. Bovendien kwam het geld dat Defensie betaalde terecht op de rekening van een verzonnen bedrijf en zo via via op de rekening van de man uit Waspik. Het ging om onderdelen van de bushmaster, een gepantserd wielvoertuig dat onder meer in Afghanistan en Mali wordt ingezet.

Volgens justitie is ook aangetoond dat hij gegevens van collega's heeft gestolen of vervalst, onder wie een vrouwelijke militair van de Vliegbasis Eindhoven. Met het illegaal verdiende geld heeft Frans financiële problemen aangepakt en een huis en een auto gekocht. In zijn huis werd bovendien 30.000 euro contant gevonden in een plunjezak. In juni 2020 werd hij aangehouden en zat hij twee dagen vast. Zijn baan bij Defensie is hij kwijt.

"Het spijt me verschrikkelijk wat ik jullie heb aangedaan."
Frans had zich tot de zaak steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Tijdens de behandeling toonde hij berouw en kwam al snel de aap uit de mouw. Zijn persoonlijke situatie werd lang geplaagd door financiële zorgen, zo vertelde hij wat beschaamd en strak voor zich uitkijkend.

Echte emotie toonde hij toen hij enkele ex-collega's, die de zitting bijwoonden, toesprak: "Het spijt me verschrikkelijk wat ik jullie heb aangedaan. Ik heb dertien jaar bij de landmacht gewerkt en weet dat je daar iedereen blind moet kunnen vertrouwen. Ik schaam me ontzettend."

Frans was kapitein bij het ministerie van Defensie en hij had een belangrijke functie in een logistiek legeronderdeel. Dat kwam hem goed van pas toen een jaar of zeven geleden de financiële problemen voor hem en zijn gezin zich opstapelden. "Ik wilde die oplossen door goederen te verkopen en het geld te houden. Het ging best makkelijk, maar het was ontzettend dom. Het liefst maak ik alles ongedaan. Wat ben ik een domme sukkel", stamelde hij.

Frans raakte naar eigen zeggen in paniek toen de belastingdienst bij hem aanklopte. Was de fiscus niet in actie gekomen, dan was er volgens hem aan zijn praktijken geen eind gekomen.

Ook zijn vrouw (33) en schoonzus (41) stonden dinsdag terecht. Frans W. gebruikte een inschrijving van zijn vrouw bij de Kamer van Koophandel om een bedrijf te kunnen oprichten. Via deze firma kon hij valse facturen naar Defensie versturen en laten betalen. Zijn vrouw, met wie hij kinderen van tien en dertien heeft, wist daar volgens hem niets van. "Ze interesseerde zich niet voor financiële zaken, die lagen ook altijd bij mij", verduidelijkte Frans. Zijn echtgenote volgde hem blind.

Hij sleepte ook zijn schoonzus mee in zijn sores. Haar hield hij voor dat ze wat kon verdienen wanneer hij geld op haar rekening kon laten storten. De vrouw, die met schulden kampt, vond zijn uitleg plausibel. "Ik had geen verstand van zaken. Achteraf heel naïef, maar ik was te goeder trouw", beweerde de Waspikse. Tegen haar werd onder meer een werkstraf van 120 uur geëist; tegen de vrouw van F. een werkstraf van 240 uur. Justitie acht hen medeplichtig.