OOSTWOUD - Ze had er weken op gewacht en vandaag was het dan zover: het water was voor Gerda koud genoeg om een ijsmijl te zwemmen. Dat deed ze in haar eigen dorp Oostwoud.

Een ijsmijl is 1.609 meter zwemmen in water dat kouder is dan vijf graden, legt Christa Hesterman, ijszwemofficial, uit aan NH Nieuws. Voordat Gerda het water ingaat, wordt de temperatuur nog gemeten. Die is goed, namelijk 4,3 graden.

De eerste meters gaan voortvarend en er staat veel publiek langs de kant. “Ik ben echt supertrots op haar", zegt haar buurvrouw Elly Leeuwerik. Ook Gerda’s man Jasper is enthousiast: "De trots kan je niet beschrijven, want het is echt iets dat weinig mensen kunnen."

Het zwemmen in ijskoud water is niet alleen gekkenwerk, maar ook nog eens riskant. Daarom wordt de fanatieke zwemster door de arts zorgvuldig in de gaten gehouden. "We tellen onderweg haar slagfrequentie. Gaat die drastisch naar beneden, dan letten we erop of ze wel goed blijft zwemmen."

Finish
Na ongeveer een half uur bereikt ze de finish in haar achtertuin. Als ze uit het water komt, blijkt dan ook dat het erg zwaar is geweest. Ze is onderkoeld en moeilijk aanspreekbaar. Bibberend vertelt ze blij dat ze het heeft gehaald.

Nadat ze warm geworden is in de sauna, blijkt dat ze er nog lang niet klaar mee is. "Ik doe ook mee aan de Bodegraven Ice Swim, een wedstrijd van een kilometer. En ik heb er vijf kilo aangegeten, dus die wil ik er ook graag weer van af hebben. Dus ik ga in het voorjaar wel weer hardlopen", zegt ze lachend.