WOUDENBERG - Drie durfals namen vandaag een duik in het Henschotermeer in Woudenberg. Ze hadden daarvoor een wak gehakt en dat was nog een behoorlijke klus. "Het ijs was redelijk dik, dus we moesten hard werken", aldus Ropp van Toren.

Nadat de drie wakzwemmers zich in het zweet hadden gewerkt en gesport, trotseerden ze het ijskoude water. Ze zijn het wel gewend. "Weer of geen weer, eens in de zoveel tijd doen we dit", aldus Van Toren. "Het is ontzettend gezond. Ik kan het iedereen aanraden. In de zomer is het ook lekker om hier te zwemmen, maar dan is het wel druk."

In het begin doet zo'n ijskoude duik wel even pijn, maar het gaat volgens Van Toren om het genot daarna. "Het doet van alles met je lijf. Als je uit het water bent, begin je te gloeien. Het blijkt ook goed te zijn voor allerlei organen, zoals je nieren. Je lichaam komt even in een shock, een soort overlevingsmodus. Dat is goed voor je lijf. Ik voel een en al energie nu. Maar twee keer even het water ingaan, is genoeg. En als mijn baas dit hoort...hahaha."

De beheerder van het Henschotermeer reageert geschrokken op de wakzwemmers. "Het is erg gevaarlijk om nu het ijs op te gaan, daar waarschuwen we ook sinds gisteren voor", zegt Wolbertie Ruiter. Hij vreest dat het wak morgen niet te zien is en er mensen doorheen kunnen zakken.
Foto