Het wiskunde-examen van een leerling van de Rientjes Mavo uit Maarssen moet opnieuw worden beoordeeld. De jongen had één fout te veel en haalde daarom zijn VMBO-TL-examen niet. Zijn vader stapte naar de rechter, met succes dus.

De leerling haalde een 6,1 voor wiskunde. Maar over één opgave werden twee onafhankelijke correctoren het niet eens. De één gaf hem één punt, de ander kende er twee toe.

Dat kleine verschil is extreem belangrijk voor de leerling. Want nu heeft hij een gemiddeld cijfer van 5,483. Hij heeft een 5,5 nodig om zijn examen te halen.

De rechter neemt het de Rientjes Mavo kwalijk dat er geen overeenstemming is gevonden over het aantal punten voor die ene specifieke opgave. Er moet nu een derde corrector komen die binnen vijf dagen gaat beoordelen of de leerling alsnog een punt extra krijgt en of hij dus alsnog zijn diploma haalt. De jongen heeft zich al ingeschreven voor een vervolgopleiding.

Volgens de vader van de leerling waren er nog twee andere opgaven waar zijn zoon extra punten voor had moeten krijgen. Maar daar was de rechter het niet mee eens.