Een leraar biologie van het Comenius Lyceum in Amsterdam heeft bij de eindexamens van leerlingen van de mavo goede antwoorden toegevoegd aan foute antwoorden. De tweede corrector constateerde de fraude en lichtte de inspectie in.

Rector Freek op ’t Einde bevestigt dat na berichtgeving van de lokale zender AT5. ,,Het is bizar dat een professional dit doet, we hadden het totaal niet verwacht”, zegt hij. Volgens Op ’t Einde heeft de inspectie geconstateerd dat de leraar met een ander handschrift goede antwoorden heeft toegevoegd aan foute antwoorden. De tweede corrector viel het op en stelde de inspectie op de hoogte.

Na het vaststellen van de fraude zijn de examens opnieuw nagekeken. Leerlingen mogen ervoor kiezen om het examen opnieuw te maken. Ouders zijn per brief op de hoogte gesteld van de fraude. Donderdag worden de uitslagen van de eindexamens voor middelbare scholieren bekendgemaakt.

Waarom de leraar, die lang op het Comenius Lyceum werkt, het heeft gedaan, is niet bekend. ,,We zijn ook wel verdrietig, waarom doe je dit?” vraagt Op ’t Einde zich af. De gevolgen voor de leraar zullen waarschijnlijk groot zijn. Bij dergelijke fraude volgt normaal ontslag, maar daar wil de rector nog niet op vooruitlopen.