"Het enige wat ik heb gedaan, is zwart zijn", dat schrijft de Amerikaanse Oumou Kanoute op Facebook. De jonge vrouw, die student en leraar-assistent is op het Smith College, at gewoon haar lunch op de campus toen een politieman op haar afkwam om poolshoogte te nemen.

Oumou plaatste de video's van het incident op Facebook. "Ik ben aan het lunchen", zegt de studente tegen de agent. "Ik heb gewerkt tijdens het zomerprogramma, dus ik ben even aan het ontspannen."

De agent vertelt dat een werknemer van de school het vermoeden had dat er iets niet klopte. "Ik ben stomverbaasd dat ik niet eens mijn lunch rustig kan eten", schrijft Oumou op Facebook. "Ik heb niets misdaan, maakte geen lawaai en zat niemand in de weg. Het enige wat ik heb gedaan, is zwart zijn."

Smith College reageert in een statement geschrokken op het voorval. "Dit incident doet ons eraan herinneren dat racisme en vooroordelen in onze samenleving verweven zijn. Het is een krachtige herinnering dat een inclusieve, diverse en duurzame maatschappij belangrijk is en dat we daar nog lang niet zijn."

Oumou schrijft dat ze compleet instortte na het voorval. "Geen enkele student van kleur zou zich hoeven te verantwoorden waarom hij op een prestigieus wit instituut is. Ik heb hard gewerkt om toegelaten te worden tot Smith College en ik verdien het om me hier veilig te voelen."