Hooikoortspatiënten gaan een zwaar najaar tegemoet. De ambrosiaplant, de belangrijkste oorzaak voor hooikoorts, groeit als kool. Dat komt door de weersomstandigheden. Die zijn perfect, zegt ecoloog Arnold van Vliet.

De ambrosia is een sterke allergieplant. Dat wil zeggen dat er minder pollen nodig zijn voor een zelfde allergische reactie als bijvoorbeeld bij gras. De plant komt aan het eind van de zomer tot bloei.

"Het is een vrij lastig te herkennen plant", zegt Michiel Verhofstad van stichting Floron, die onderzoek doet naar wilde planten. "Hij heeft een geveerd blad en dat komt overeen met planten die al in Nederland groeien zoals boerenwormkruid en bijvoet."

Floron zegt de laatste tijd 'iets meer' waarnemingen te hebben ontvangen van burgers en vrijwilligers. Verhofstad adviseert hen de plant met wortel en al uit de grond te trekken.

"Het Nederlandse klimaat wordt steeds beter voor de ambrosia, maar deze plant willen we hier niet", zegt ecoloog Arnold van Vliet. "De ambrosia is dé hooikoortsplant."

Nu duikt de ambrosia nog incidenteel op, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. "Ik denk niet dat we de plant kunnen tegenhouden, maar we kunnen het proces wel uitstellen", zegt Van Vliet. Hij zegt dat de plant vooral op 'ruigere plekken' groeit. "Zoals bijvoorbeeld aan wegbermen en akkerranden of braakliggend terrein."

Wie de ambrosia tegenkomt, moet die met wortel en al uit de grond trekken. Gooi de plant niet in de groene bak, maar in een afgesloten zak in de bak voor restafval, zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Bij het weghalen van de ambrosia is het belangrijk om dekkende kleren en handschoenen te dragen om zo allergische reacties te voorkomen. Als de planten bloeien, wordt ook een mondkapje en bril geadviseerd.

De autoriteit heeft een meldpunt geopend waar mensen hun waarnemingen kunnen doorgeven: ambrosiavrij.nu.
Foto