Een Russische vrouw heeft 21 uur lang op open zee gedobberd voor de kust van het Griekse eiland Kreta. De toeriste lag woensdag in zee op haar luchtbed, toen ze plotseling werd meegesleurd door een sterke stroming. Ze werd op elf kilometer van de kust teruggevonden: onderkoeld en zwaar verbrand, maar nog in leven.

De 55-jarige Olga Kuldo bracht haar vakantie door in het Griekse stadje Rethymno, samen met haar man en haar volwassen dochter, toen ze woensdag alleen naar het strand trok. Daar besloot ze om de golven op te gaan met een luchtbed. Het is niet duidelijk of de vrouw in slaap viel, maar in ieder geval gebeurde het onvermijdelijke: terwijl Olga op het luchtbed lag te ontspannen, duwde de stroming de vrouw weg van de kust en richting open zee.

Toen Olga niet terugkeerde van haar uitje naar het strand, sloegen haar man en dochter onmiddellijk alarm. Diezelfde avond werd een zoekactie gestart. Het luchtbed was inmiddels zo ver weggedreven dat de vrouw niet meer te zien was.

Het zou nog 21 uur duren voordat Olga werd teruggevonden, en dat dankzij een enorme toevalstreffer. De vrouw werd namelijk opgemerkt door een vliegtuigje van Frontex, het Europese grens- en kustwachtagentschap, dat eigenlijk opzoek was naar migranten op zee. Op dat moment dreef Olga op elf kilometer van de kust. Frontex kon haar locatie doorgeven aan een reddingsteam, dat de vrouw snel daarna oppikte.

Bij haar redding bleek Olga bij bewustzijn, maar compleet uitgeput. De hele tijd had ze zich vastgeklampt aan haar luchtbed en door de blootstelling aan de zon was ze over haar hele lichaam zwaar verbrand. Omdat het ís nachts flink afkoelde, was haar lichaamstemperatuur bovendien gedaald tot amper 32 graden. In het ziekenhuis werden ook hartproblemen vastgesteld.