Spitse oren, lange snorharen, een stel prachtige blauwe kijkers en een hoog knuffelgehalte: een familie uit Texas dacht dat ze twee schattige kittens had gevonden langs de kant van de weg. Het gezin besloot de diertjes mee naar huis te nemen om ze te voeren. Maar dat liep helemaal mis.

,,De vrouw van het gezin probeerde om wat kattenmelk te geven, maar tijdens het voederen werden drie familieleden gebeten", verklaarde Lisa Norwood van de Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie Animal Care Services (ACS). ,,Het was niet zo heel erg, maar ze hadden wel medische hulp nodig."

Daarop besloot de familie om de 'kittens' eens nader te inspecteren. ,,Toen beseften ze hoe groot en sterk de diertjes eigenlijk al waren en dat ook hun staart anders was", vertelde Norwood. ,,Ze deden wat research op internet en kwamen wellicht tot de conclusie dat dit geen standaard huiskatten waren. Gelukkig deden ze vervolgens een beroep op onze hulp."

Een medewerker van ACS stelde al snel vast dat het om niet om onschuldige zwerfkatjes ging, maar om rode lynxen. Dat zijn dieren die als ze eenmaal volgroeid zijn jagen op onder meer hazen, konijnen, wasberen en vossen. Als er weinig voedsel is kunnen ze het vizier zelfs op herten richten.

Volgens de organisatie is het zeker mogelijk dat de kleintjes afkomstig zijn uit de omgeving van Salado Creek waar ze werden gevonden omdat het daar niet dichtbevolkt is en er dus nog wilde dieren leven. De medewerker bracht de lynxen naar een centrum van 'Wildlife Rescue & Rehabilitation', dat gespecialiseerd is in de opvang van wilde dieren.

De rode lynxen stellen het goed en zitten nu in quarantaine. Het is de bedoeling om ze na verloop van tijd opnieuw in beschermd gebied uit te zetten.
Foto