Een 18-jarige leerlinge met autisme uit het Limburgse Brunssum mag niet meer op school komen. Dat heeft de rechter bepaald na conflict dat zich zes jaar lang voortsleepte.

Als de leerlinge wel op het Rombouts College komt of op het schoolplein, kan ze iedere keer een boete van 100 euro krijgen, met een maximum van 10.000 euro, schrijft de Limburger.
Zaak aangespannen

Dat de leerlinge niet meer welkom is op de school, heeft de rechtbank van Maastricht vandaag in een kort geding besloten. De koepel waar het Rombouts College onder valt, had de zaak tegen de scholiere aangespannen na een reeks incidenten. Volgens de Limburgse krant gaat het om een opeenstapeling van heel veel dingen. Ze is 'niet stuurbaar bij ongewenst gedrag' en ziet veel dingen zwart-wit.

De leerlinge is al uitgeschreven, maar komt toch nog regelmatig naar school en gaat zelfs in de klas zitten. De scholiere, die in het examenjaar zit, en haar ouders zien het verhaal heel anders. Zij vinden niet dat de school haar nu kan wegsturen, zo vlak voor het examen.

Volgens de rechter weegt het belang van de school en de leerlingen zwaarder dan het belang van de 18-jarige scholiere. De leerlinge en haar ouders moeten ook opdraaien voor de proceskosten: bijna 1700 euro.