Je verwacht het niet direct van onze zuiderburen, doorgaans toch een kalm, ietwat ingetogen volkje, maar tussen de lakens is er weinig meer van die terughoudendheid te merken, blijkt uit een nieuwe studie. De Belgen zijn namelijk dol op BDSM.

De afkorting staat voor de Engelse woorden Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). De studie, die in het toch wel serieuze Journal of Sexual Medicine verscheen, concludeert dat 70 procent van de Belgen interesse heeft in seks met handboeien en andere attributen.

De onderzoekers bevroegen 1.027 inwoners tussen de 18 en 67 jaar. “In een representatieve steekproef voor de hele populatie ontdekten we dat 70 procent op zijn minst fantaseert over BDSM. De helft van de mensen heeft ook daadwerkelijk minstens één keer in hun leven aan BDSM gedaan,” aldus Manuel Morrens in PsyPost.

Blinddoeken, handboeien en ijsblokjes blijken het meest populair. 30 procent van de ondervraagden heeft ze weleens gebruikt. 13 procent zegt zelfs regelmatig aan BDSM te doen. De onderzoekers zijn verbaasd over het hoge aantal mensen dat er in geïnteresseerd is en het percentage dat het ook daadwerkelijk regelmatig beoefent.