Honingbijen blijken afzonderlijk van elkaar een voorkeur te hebben voor links of rechts. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Queensland in hun studie. “In tegenstelling tot mensen die meestal rechtshandig zijn, vertonen bijen verschillende voorkeuren,” zegt wetenschapper professor Mandyam (Srini) Srinivasan.

De wetenschappers voerden het onderzoek uit met een barrière waarin twee gaten zaten. “Wanneer de gaten in de barrière even groot waren, koos 45 procent van de bijen bewust de linker- of rechterkant,” zegt Srinivasan. Alleen wanneer het ene gat groter was dan het andere, kozen de bijen allemaal voor het grootste gat.

Om te kunnen bepalen of de honingbij een voorkeur had voor links of rechts, werd de vluchttijd van de bij gemeten terwijl hij op het obstakel afvloog. Opvallend genoeg had de honingbij meer tijd nodig om te beslissen welk gat hij zou nemen als zijn voorkeurskant een kleinere opening had. “We denken dat de individuele voorkeuren een gehele bijenzwerm helpt om op een zo’n efficiënt mogelijke manier rond te vliegen,” zegt Srinivasan. “Dit, omdat vliegende insecten voortdurend voor de uitdaging staan om de meest efficiënte en veiligste route te kiezen terwijl ze zich door dicht gebladerte voortbewegen.”

Volgens de onderzoeksgroep is deze ontwikkelde methode van een zwerm honingbijen ook toepasbaar op andere gebieden. Zo zou het mogelijk gebruikt kunnen worden als strategie voor het besturen van een grote groep dronevliegtuigen.