Het blijft een raadselachtig fenomeen: als je je rechterarm traint, worden ook de spieren in je linkerarm sterker. Wie daarbij een spiegel gebruikt, vergroot dat effect nog, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Of het nu zo is dat de hersenhelft van de kant die je traint impulsen doorgeeft aan de andere hersenhelft of dat de impulsen tegelijkertijd beide hersenhelften bereiken, is onduidelijk, maar hoe dan ook worden de spieren van de niet getrainde kant gemiddeld 8 procent sterker, concludeerden Australische onderzoekers in Journal of Applied Physiology al eerder na een uitgebreide meta-analyse.

Promovendus in de bewegingswetenschappen Tjerk Zult bedacht een trucje om dat effect te versterken. Hij liet 24 proefpersonen krachttraining doen met hun rechterarm terwijl een spiegel de illusie gaf dat de linkerarm meedeed. Na drie weken bleek dat de krachttoename in de linkerarm 13 procent hoger was bij proefpersonen, die een spiegel gebruikten. Dat effect is best aanzienlijk, maar of het klinisch relevant is, moet vervolgonderzoek uitwijzen, zegt Zult in de Volkskrant.