'Hallå, je spreekt met Zweden.' In de hoop meer toeristen te trekken, heeft het Zweedse toerismebureau het land een telefoonnummer gegeven. Bel je naar het nummer, dan krijg je een willekeurige Zweed aan de lijn die je ervan moet overtuigen dat het land meer te bieden heeft dan alleen IKEA, knäckebröd en Pippi Langkous.
,,We willen ons land niet op een commerciële manier promoten, zoals bedrijven dat doen'', zegt woordvoerster Jenny Engström van het toerismebureau. ,,We willen dat mensen een echt gesprek kunnen voeren met mensen die hier wonen.'' Ze heeft zichzelf ook aangemeld voor de belservice en heeft al vier mensen gesproken in de paar uur dat de service in de lucht is.

Het werkt als volgt. Elke welwillende Zweed meldt zich aan via een app, en laat daarin z'n naam en telefoonnummer achter. Buitenlanders die meer over land willen weten, bellen naar een nummer (+31 852 085 000 vanuit Nederland, alleen lokale kosten), en worden doorgeschakeld met een willekeurige Zweed.

We nemen uiteraard de proef op de som, en krijgen de 26-jarige Bjorn aan de lijn. De ietwat nerveuze jongeman uit het kleine plaatsje Årjäng in het zuidwesten van Zweden wordt voor het eerst gebeld via het nummer. Naast zijn eigen kleine woonplaats, raadt hij vooral Göteborg aan.

,,In het Natuurhistorisch Museum kun je rondlopen in een opgezette blauwe vinvis'', zegt Bjorn. In de plaats is ook voldoende te doen voor de echte nachtbrakers, verzekert hij. Zelf staat hij te popelen om een keer naar Amsterdam te gaan. Met bovenaan zijn verlanglijstje het Anne Frank Huis.

Er is één groot nadeel aan de Zweedse beldienst: je kunt niet verbonden worden met iemand in een specifiek gebied. Wil je dus naar het Torneträsk, een groot meer in het noorden van het land, dan moet je hopen dat je toevallig met iemand wordt verbonden die daar woont of er geweest is.

De belservice is ludiek bedoeld. Maar dat Zweden zegt zo open te staan voor buitenlanders, roept natuurlijk de vraag op hoe welkom vluchtelingen er zijn. ,,We staan erg open voor migranten ten opzichte van andere landen'', garandeert woordvoerster Engström. ,,Maar daarover kun je beter even met onze premier bellen.'' Engström belooft dat zij en haar collega's hun best doen om hem zover te krijgen dat-ie zich aanmeldt.

Bellen met andere bekende Zweden zoals de inmiddels 56-jarige actrice Inger Nilsson die Pippi Langkous speelde, of leden van popgroep ABBA, zit er ook nog even niet in. ,,Zou het niet prachtig zijn om Björn van ABBA 'Ring, Ring' te laten zingen aan de telefoon?'', grapt Engström. ,,Mijn baas doet z'n best om dat voor elkaar te krijgen.''